Vårdfusk i Stockholm – Capio ska ha lurat regionen på pengar

INRIKES Privatiseringen av vården leder till att vårdföretag naturligtvis vill maximera vinsten de får ut, och att de försöker manipulera ersättningssystemet till sin fördel – det borde inte förvåna någon att de dessutom gör de anställda delaktiga i sina bedrägerier för att tysta möjlig kritik.

Just nu gäller anklagelserna om fusk det stora vårdföretaget Capio, som har gjort enorma vinster på vård för äldre i Stockholms län. SVT Nyheter Stockholm avslöjar nu akuta vårdbesök som genomförts i onödan och felregistrering av besök för att tjäna mer pengar.

 Det handlar om särskilda boenden för äldre, där det finns vård- och omsorg på plats i lokalerna dygnet runt. Om någon av de boende behöver hjälp och det registreras som ett akutbesök blir det extra ersättning från regionen. Capio har enligt en visselblåsare satt i system att felaktigt genomföra akutbesök istället för vanliga, planerade vårdbesök och att registrera planerade besök som akuta.

Visselblåsaren berättar att chefer uppmanat anställda att registrera så många akutbesök som möjligt för att maximera intäkterna. Capio ska också ha sett till att läkarna får en del av kakan, och att felaktigt registrerade besök kan ge cirka 10 000 kronor extra i månaden för den enskilda läkaren.

SVT menar att de har kunnat styrka uppgifterna genom att ta del av mejlkonversationer, lönespecifikationer och registrerade vårdbesök. Capio bestrider https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/capio-inleder-internutredning-men-vagrar-stalla-upp-pa-intervju–iylqok anklagelserna och svarar att en internutredning ändå inletts för att göra följsamheten till avtalet med region Stockholm ännu bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.