Byggnadsarbetare demonstrerar i Stockholm i februari

FACKLIGT Krisen och inflationen har slagit hårt mot byggbranschen och många byggarbetare sitter osäkert till. Därför har Byggnads dragit igång kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder” och kommer att anordna en manifestation i början av februari.

Bakgrunden till protesterna är att antalet nybyggnationer har minskat med 55 procent, vilket betyder att många byggnadsarbetare riskerar att stå utan byggen. I sin tur betyder det arbetslöshet, för byggmonopolen lär inte betala ut några löner utan att arbetarna kan arbeta. 

För att samla in ilskan och oroligheten, men också viljan att agera och göra något, har Byggnads därför startat en namninsamling som man ska överlämna till bostadsministern Andreas Carlsson från Kristdemokraterna. Som aktion är det fullkomligt meningslöst, eftersom det överlämnar hela problemet till Andreas Carlssons moraliska kapacitet – kommer han att tycka synd om byggnadsarbetarna och se till att de får jobb? Förmodligen inte.

Nu ska ändå Byggnads organisera en demonstration på Sergels torg den 6 februari, där de kommer att överlämna namnunderskrifterna till Andreas Carlsson. Att det mynnar ut i en manifestation är något positivt, men hoppet att regeringen ska lösa byggnadsarbetarnas problem framstår likafullt som naivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.