Kärnkraftsprognos – dubbel vinst för kapitalet och dubbel förlust för arbetarklassen

INRIKES Kärnkraften kommer att bli en dyr historia – faktiskt dubbelt så dyr som Sveriges prognoser från Energimyndigheten har visat. Den skulle kosta 55-60 öre per kilowattimme, vilket redan det är betydligt dyrare än 35 öre för vindkraft på land.

Nu rapporterar SVT att Vattenfall fått in prisuppgifter från flera leverantörer av modulbyggda mini-kärnkraftverk, SMR-reaktorer, och de ligger på hela 90-112 öre per kilowattimme.

– Kostar kärnkraften en krona per kilowattimme, så ser det inte ut som det kommer byggas någon ny kärnkraft alls, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.

Marknadsmässig konkurrens?

Tidigare har regeringen sagt att den nya kärnkraftverk kommer att byggas på marknadsmässig grund. De skulle alltså konkurrera på egen hand på kapitalets marknad och klara sig utan statliga subventioner – 400 miljarder som utlovats i kreditgarantier räknades tydligen inte (en kreditgaranti är i princip att staten står som borgenär för ett lån och skyddar kapitalisten från förlust). Nu blir det inte så, utan kapitalets stat förväntas gå in och dela risken med Vattenfall – det är ”en grundbult” som Desireé Comstedt, chef för affärsutveckling kärnkraft på Vattenfall, säger.

Regeringen vill bygga motsvarande två stora nya kärnreaktorer till 2035, och då behövs det cirka 4-5 miljarder kronor per reaktor och år i subvention. Om man sedan ska bygga upp till tio nya reaktorer till 2045 kan subventionen per reaktor bli lägre när det byggs fler av samma modell – ment Energimyndigheten beräknar ändå att det krävs över tusen miljarder kronor i kommande subventioner för kärnkraften.

Dubbel utsugning av de arbetande människorna

Så vad handlar det här egentligen om? Uppenbarligen inte om billig energi för gemene man och verkligen inte om ”grön” energi, eftersom kärnkraftens risker fortfarande inte är lösta på ett tillfredsställande sätt. Det handlar om  kapitalets behov av att investera på nya områden, öppna upp nya marknader och göra profit, men på dubbel bekostnad av den arbetande befolkningen. Människor ska naturligtvis både bygga och driva kärnkraftverken och generera profiten, men de ska också finansiera medlen för sin utsugning genom skattsedeln. Subventionerna som staten ska stå för kommer ju inte ur tomma intet, utan från den skatt de arbetande människorna betalar in. Dubbel vinst för kapitalet och dubbel förlust för arbetarklassen, alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.