Hungersnöd i Gaza

UTRIKES Nu är hungersnöden ett faktum i Gaza. Hundratusentals palestinier svälter, säger FN:s nödhjälpschef Martin Griffiths till CNN. Han menaratt majoriteten av de 400 000 människor som av FN sägs vara i riskzonen för svält faktiskt redan befinner sig mitt i en hungersnöd som framkallats av Isreals krig mot palestinierna. Det betyder bland annat att tusentals barn just nu befinner sig i gränslandet för svältdöden.

“Det handlar inte om hur manga lastbilar som släpps in,” sa Martin Griffiths, och menade att åtkomstvägarna var osäkra konfliktområden och att civilbefolkningen hela tiden förflyttas mellan olika osäkra zoner, så att de inte kan nås av hjälpen.

”Människor i Gaza riskerar att dö av svält bara några kilometer från lastbilar med livsmedel”, sa chefen för Världslivsmedelsprogrammet WFP Cindy McCain.

Utan att direkt peka ut Israel i ord lägger FN alltså skulden för denhumanitära katastrofen där den hör hemma, något som dock inte följs av några konkreta åtgärder för att stoppa kriget – FN är maktlöst mot Isarels och USA:s agenda. Svaret på FN:s krav på eldupphör har från Israel hittills blivit att man talar om att neddragning av krigets intensitet ska ske ”snart”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.