Ecuador i gängvåldets grepp

UTRIKES I Ecuador råder nu undantagstillstånd efter att en tv-studio stormades av gängmedlemmar i staden Guayaquil i tisdags. Detta följde på att en ökänd gängledare rymt från ett fängelse och är en del av en ökande våldsspiral som plågar landet.

Från Guayaquil, landets största stad, rapporteras om att grundläggande samhällsfunktioner, till exempel kollektivtrafik, står still på grund av våldet. Ecuadors president Daniel Noboa har utfärdat ett dekret där han i praktiken förklarar krig mot de kriminella organisationer som ligger bakom våldet. Landet sägs befinna sig i en ”intern väpnad konflikt”. Det betyder att myndigheterna likställer de kriminella gängen med terroristorganisationer och har gett de väpnade styrkorna i uppdrag att slå ut dem. I huvudstaden Quito rullar redan stridsvagnar på gatorna i den tysta stadens centrum, och de som kan försöker lämna landet.

I Ecuador har den kapitalistiska staten tappat mycket av sin kontroll över förtryck och utsugning, och vad som kommer att hända i landet tycks stå öppet. Under tiden drabbas befolkningen av ett ökande och brutalt våld från gängen som styr en blomstrande droghandel. I många områden vågar föräldrarna inte längre skicka sina barn till skolan.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.