Natriumbatterier ny miljövänlig möjlighet

VETENSKAP MILJÖ Ett stort problem med batterier till bland annat elbilar är kapitalismens jakt efter billiga råmaterial – kritiska metaller som litium, kobolt, nickel och grafit. Utvinningen sker ofta under fullständigt oacceptabla former i  tredje världen, med barnarbete, markförstöring och giftiga ämnen som sprids i naturen.

Nu visar forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg att natriumbatterier är ett potentiellt alternativ för energilagring. Det här vanligt förekommande mineralet går att använda i batterier som är mindre resurskrävande än andra typer av batterier som baseras på andra metaller.

Rickard Arvidsson, docent i miljösystemanalys vid Chalmers, säger att fördelarna nu har bekräftats i studien med batteriernas livscykelanalys som har publicerats i Journal of Industrial Ecology.  Han tror också att det kan bli möjligt att snabbare skala upp batteriproduktionen eftersom de ingående materialen är lättare att få tag i. Tekniken för framställning av natriumbatterier är dessutom liknande den som redan används för nuvarande produktion, så övergången ser ut vara tämligen enkel.

Frågan kvarstår förstås om det till sist kommer att vara mer lönsamt för den ”gröna omställningens” kapitalister att utveckla och använda natriumtekniken i framtiden. Kostnaderna för arbetskraften i de mer industrialiserade länderna lär vara betydligt högre än för barnarbetare i Kongo. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.