På grund av kylan stiger elpriset…

KRÖNIKA ”Imorgon kommer elpriset bli mycket högre än vanligt i hela landet. Det beror på kallt väder och att en av Forsmarks kärnkraftsreaktorer, som har gått på halvfart sedan förra veckan kommer att stoppas fram till den 24:e januari”. Det har det snälla energi och el-bolaget jag är kund åt meddelat till mig dagen före.

Kallt väder i Sverige är inte direkt förvånande kan man kanske svara om man är provokatorisk och trotsig. Kärnkraftsreaktorerna behöver servas då och då kan man insistera. Att det händer samtidigt med det kalla klimatet kan man också acceptera om man inte är konspiratorisk. Det snälla bolaget föreslår dessutom att jag ska avstå av att diska, duscha, städa och ladda bilen under vissa tider på dygnet då elen är dyrast och kanske också sänka din inomhustemperatur med en eller två grader?

Elpriset gick upp med 554% under pandemin läste jag i energikommissionens rapport den 31 dec 2021. Elpriset gick ytterligare upp när Ryssland invaderade Ukraina eller rättare sagt när Europa slutade köpa in olja och gas från Ryssland. Summa summarum betalar vi, arbetare, pensionärer, unga och egenföretagare, för pandemin, för imperialisternas krig och för kylan som varje år kommer vid den här tiden. Att energibolaget tog tillfället i akt att tjäna multum på pandemin, kriget och kylan måste på nåt sätt vara avslöjande för kapitalets oändliga aptit efter vinst.

Samtidigt gick LO, TCO och de andra med på att det är ansvarigt att inte kräva löneökningar och att klara oss på att inte ”diska, duscha, städa och ladda bilen under vissa tider på dygnet då elen är dyrast och kanske också sänka din inomhustemperatur med en eller två grader”. Protestera, bli förbannad, gå ut och agera kära fack-,  pensionärs och massorganisationer skulle man önska som aktiv människa i det här självgoda samhället.

Men nån gång tar mitt och andras tålamod slut. Nån gång ska det här samhället säga ifrån och tänka på en annan samhällsordning där snälla bolag inte ska finnas, sådana som föreslår att vi ska gå runt med filtar runt oss för att få värme efter att vi har sänkt temperaturen en eller två grader. Det heter socialism och det vi upplever heter kapitalism, kära bolag!

 

Panos Alepliotis

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.