Protester mot brittiska baser på Cypern

UTRIKES De brittiska bombplan som slog till mot mål i Jemen häromdagen lyfte från brittiska baser på Cypern. Som svar kallade den cypriotiska fredsrörelsen till protester mot baserna, vilket också stöddes av kommunisterna på ön.

De brittiska baserna på Cypern utgör ungefär 2,5 procent av öns yta och är en kvarleva sedan den koloniala tiden – när britterna lämnade Cypern behöll de två baser för framtida behov. Dessa kom till användning bland annat för att bomba Jemen under förra veckan, vilket föranledde fredsrörelsen på Cypern att organisera protester mot baserna.

Kommunisterna på ön gav sitt stöd till protesterna och mobiliserade tillsammans med fredsrörelsen. Baserna är en säkerhetsrisk inte bara för det cypriotiska folket, utan för alla folk i regionen, som lever under hot om imperialistiska interventioner, varför också arbetarrörelsen på Cypern länge krävt att de ska stängas.

Protesterna hölls vid Akrotiri-basen, som är en av de två brittiska baserna. Den är belägen vid storstaden Limassol på sydkusten och det var härifrån som de brittiska planen lyfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.