Restanmälda läkemedel fördubblades under 2023

INRIKES Enligt Läkemedelsverkets rapport för 2023 fördubblades antalet restanmälda läkemedel. Sammanlagt utgjorde de restanmälda läkemedlen ungefär ju procent av alla läkemedel till salu.

Antalet restanmälda läkemedel ökade med över 100 procent under 2023 jämfört med året dessförinnan, rapporterar Läkemedelsverket. Det rör sig om sammanlagt 3 260 restanmälda förpackningar under hela året och till 97 procent rörde det sig om läkemedel för människor. Bara i tre procent av fallen var medicinen till för djur.

Till de flesta läkemedel fanns det dock alternativa mediciner, men det visar samtidigt sårbarheten i ett läkemedelssystem som är uppbyggt på marknadsprinciper. De ökande restanmälningarna visar att läkemedelsmonopolen i slutändan inte kan tillhandahålla den medicin som människor behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.