Upptrappning av konflikter i Mellanöstern

UTRIKES Konflikterna i Mellanöstern trappas upp. Iran attackerade i början av den gångna veckan sina grannländer Syrien, Irak och Pakistan. Staden Erbil i irakiska Kurdistan, och mål i närheten av denna stad samt i norra Syrien anfölls. Irans attacker sägs vara svar på två IS-terrorattacker i Iran under den senaste månaden.

Attackerna inbegrep på tisdagen också Pakistan, där Iran anföll vad som sades vara terroristmål. Pakistan svarade med attacker mot mål inne i Iran. Den hotande konfliktupptrappningen slutade dock med att länderna enades om ”nära samarbete i kampen mot terrorism”, uppger Pakistans utrikesdepartement, efter samtal med Iran.

Fortfarande är dock osäkerheten stor i området. I ett uttalande i statlig media på onsdagen sade Irans försvarsminister Mohammad Reza Ashtiani: ” Vi är en missilmakt i världen. Oavsett var de vill attackera Iran kommer vi att reagera. Svaret kommer att vara proportionerligt, hårt och beslutsamt”.

Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, menar att attackerna beror på att Iran vill sända ut ett budskap som handlar att Iran kan attackera Pakistan, Syrien och Irak så länge som USA och Israel kan attackera Libanon och Jemen. Han påpekar att FN är försvagat och blockerat på grund av det oeniga säkerhetsrådet.

Igår attackerades också en irakisk flygbas med amerikanska och internationella styrkor med robotar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.