En halv miljon människor bor i områden med betydande risk för översvämning

INRIKES Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har identifierat 26 områden med betydande risk för översvämning. Inom dessa områden bor omkring en halv miljon människor, framför allt i och omkring storstadsområden.

Under vintern har framför allt Skåne drabbats av översvämningar och folk har i mångt och mycket behövt hantera situationen själva, utan hjälp från stat och kommun. Nu har MSB identifierat ytterligare områden med betydande risk för översvämning och de flesta ligger i storstadsområden.

Av Sveriges tio största städer är det bara en stad, Linköping, där det inte finns en betydande risk för översvämningar och det är en kombination av faktorer som gör att risken uppstår – vattendrag, skyfall och närhet till kusten och havet.

Mer eller mindre alla städer och orter där det finns en risk för översvämning ligger i södra och mellersta Sverige. I Norrland finns bara Gävle, Sundsvall och Haparanda med. Omkring en halv miljon människor bor i dessa områden och MSB menar att klimatförändringarna kommer att göra risken för översvämningar större.

Se hela listan på MSB:s hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.