Gazas befolkning protesterar mot Hamas

UTRIKES Det pågår segdragna förhandlingar om ett tillfälligt eldupphör i Gaza, och den palestinska regeringen på Västbanken har lämnat in sin avskedsansökan – vilket möjligen har att göra med samtal som ska hållas mellan Hamas och Fatah i Moskva, där de båda organisationerna ska diskutera ett gemensamt styre av Palestina.

Men bland den utsatta befolkningen i Gaza ökar också ett motstånd mot Hamas, rapporterar Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent för Sveriges Radio.

Det som sker är små spontana protester där desperata människor riktar sin ilska mot Hamas. ”Vi är hungriga, vi står inte ut, folk äter djurfoder, ni borde skämmas, måtte gud straffa er, Hamas”, ropar exempelvis en sjuårig pojke i förtvivlan. Han deltog i en spontan gruppdemonstration när en last med mat i Rafah gick till försäljning istället för att delas ut till behövande i den hungersnöd som råder i Gaza. Ett slagord som ofta hörs är ”Folket vill att Hamas störtas”.

Uddén menar att ytterst få journalister i Gaza vågar rapportera om demonstrationerna, eftersom de är rädda att klassas som Israel-vänliga, men att protesterna ändå letar sig ut, exempelvis via Telegramkanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.