Palestinska regeringen på Västbanken avgår

UTRIKES Den palestinska premiärministern Mohammad Shtayyeh och den palestinska regeringen med säte på Västbanken avgår. Shtayyeh meddelade under en presskonferens att han lämnat in sin avskedsansökan till Mahmoud Abbas, presidenten för det palestinska självstyret.

Avgångsansökan gäller hela regeringen. Det spekuleras i att avgången kan leda till att  det bildas en ny palestinsk myndighet  som kommer att backas av USA och genomföra reformer – något som USA har sagt är att de vill att en sådan myndighet också ska styra Gaza när kriget är över.

Shtayyeh, som tillhör partiet Fatah (liksom Mahmoud Abbas), vilket är den största gruppen i den palestinska befrielseorganisationen PLO – betonade i sin avskedsansökan behovet av en ny ordning för styre och politik som tar hänsyn till den verklighet som håller på att utkristalliseras i Gaza, behovet av nationell palestinsk enhet och att den palestinska myndigheten ska ha makten över hela Palestina.

Detta har tidigare inte varit populärt bland Gazas befolkning, och vad som sker efter detta utspel återstår att se.

En tanke på “Palestinska regeringen på Västbanken avgår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.