Svenska militärer ska bevaka borgarklassens intresse i Röda Havet!

KRÖNIKA  Det kan bli fyra stabsofficerare eller upp till tio som skickas till Röda havet, säger förvarsministern och utesluter inte att det även kan bli tal om en väpnad styrka. Okej då! Vi är med i ett krig! Hur kommer det sig?

EU har flera gånger beslutat att skicka fartyg och militärer över hela världen för att försvara borgarklassernas intressen. 2009 skickade man fartyg till havet utanför Somalia och kallade operationen Eunavfor Atalanta (Eunavfor är en förkortning som används för operationer  som genomförs av Europeiska Unionens flotta). EU-styrkan skyddade fartyg mot piratattacker och möjliggjorde hjälptransporter till nödställda i regionen, stod det att läsa i försvarsdepartementets rapport.

Det dröjde fram till 2017 med Sveriges deltagande och det gick åt helvete. Piraterna fortsätter som bekant att vara pirater. Sedan var det för en ny Eunavfor kallad Eunavfor Irini (fred) till Libyen 2017, Den här gången för att övervaka vapenembargot och människosmugglingen. Sverige var med. Hur detta gick, det vet vi alla.

Nu kommer det en ny Eunavfor som kallas Eunavfor Aspides (sköldar). Av någon anledning insisterar EU på att använda grekiska ord till sina farliga dumheter!

Vilket intresse har svenska folket av att slå mot Huthi-rebellerna?

Anledningen till att våra militärer ska åka till Röda Havet står att läsa i de regerande politikernas kommentarer.

– De Iranstödda Huthi-rebellernas attacker mot sjöfarten är allvarliga. Sverige är en sjöfartsnation och en stor del av vår handel går genom Röda havet. Ett stopp av handeln skulle ha mycket negativ påverkan för Sverige och hela EU. Svensk närvaro i den EU-ledda insatsen är därför angelägen, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson.

Men Huthi-attackerna började när Israel började mörda palestinska barn och kvinnor. Huthierna attackerar fartygen från de länder som stödjer Israels folkmord, och Sverige är med i den gruppen. Det var inte Huthierna som började, kan man säga.

Svenska folket har inget intresse av att slå mot Huthierna. Det är kapitalets intressen som tvingar fram en djupare inblandning av landet i USA:s och NATOS:s planer. Genom att skicka militärer och därmed eskalera Sveriges deltagande i Röda havet blir det svenska folket förövare gentemot andra folk och gör sig själva till måltavlor för rivaliserande imperialistiska centra, särskilt nu när motsättningarna och konfrontationerna intensifieras.

Med andra ord skickas några svenska militärer till att börja med in i kriget som är direkt kopplat till den euroatlantiska planeringen av handels- och energivägar, och i konflikt med de andra imperialistiska centra, för att försvara borgarklassens intressen. Till att börja med skriver jag, eftersom försvarsministern inte utesluter att det även kan bli tal om en väpnad styrka.

Samma intressen och står på spel i Mellanöstern, i Svarta havet och i Ukraina, och samma imperialistiska planering pågår. Det är därför vårt land skyndar sig att bistå NATO:s och EU:s militära operationer med alla medel. Antingen genom att ställa infrastruktur till förfogande för NATO-styrkor, eller genom att skicka krigsmaterial till Ukraina, eller genom direkt inblandning, dvs. genom att skicka styrkor till krigsfronterna.

Svenska militärer har inget att göra i Mellanöstern!

Folket har inget intresse av detta krigsuppdrag. Tvärtom utsätts vi för större faror.

Massmobiliseringarna mot Israels krig i Palestina under den här perioden sänder ett folkligt budskap som fördömer Sveriges deltagande i kriget. Alla svenska styrkor bör nu återvända från krigsfronterna och uppdragen där.

Sveriges och EU:s inblandning i imperialistiska krig är ytterligare en anledning för att stödja kommunisterna i EU valet, för att stärka den enda politiska kraften som kämpar för ett annat ekonomiskt system utan krig, fattigdom och elände.

 

Panos Alepliotis

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.