Migrationsministern vill internera avvisade flyktingar utomlands

INRIKES Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, (M) har i Ekots lördagsintervju sagt att en grupp europeiska länder diskuterar att skicka asylsökande som fått avslag på asylansökan till ”återvändarhubbar” i länder utanför EU.

Ministern är den som just nu genomför den omläggning av migrationspolitiken som ingår i Tidöavtalet. Vad  regeringen vill är att begränsa asylsökandes rättigheter till EU:s rättsliga minimum. Det utreds nu hur asylsökandes rätt att arbeta ska begränsas, att de ska tvingas bo på särskilda center under asylprocessen och inte få lämna ett utpekat område, att standarden i mottagandet ska sänkas och att de ska betala för mottagandet, sådant det nu kan bli enligt den aviserade politiken. ”Hubbarna” är ett annat drag i samma anda.

De är i princip återvändarcenter av den typ som regeringen i somras gav Migrationsverket i uppdrag inrätta. Det är särskilda boenden för personer som har fått ett beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land, och som kan verkställas. Det är en ytterligare skärpning jämfört med tidigare, som tillsammans med andra repressiva åtgärder slår hårt mot  flyktingar. 

Återvändarcenter för den som INTE kan återvända

Vad det här handlar om är emellertid lite annorlunda: det handlar om personer som, precis som många andra, fått avvisningsbeslut av den allt mer institutionaliserade myndighetsrasismen,  men som av olika skäl inte kan skickas till sitt ursprungsland. Just nu gäller detta exempelvis afghanska flyktingar eftersom Afghanistan vägrar att ta emot dem (att det vore livsfarligt för de flesta av dem att förpassas ”hem” bekommer naturligtvis inte regeringen eller Migrationsverket). De här avvisade flyktingarna blir då kvar i Sverige utan någon som helst försörjning eller hjälp, och som inte det vore illa nog ska de nu också interneras i läger i väntan på att deras ”hemland” ska ta emot dem eller något annat hinder ska försvinna. Lägren ska kunna ligga i ett tredje land – mer än att det kan vara utanför EU specificerar Stenergard inte.

Migrationsministern tycker att förslaget skulle vara en tydlig signal om vad som gäller för den som får avslag på sin asylansökan. Man ska inte kunna krångla och hålla sig kvar i Sverige, menar hon. Man ska följa ett myndighetsbeslut och lämna landet.

Pappers- och penninglösa människor som inte är välkomna någonstans ska alltså ordna sig en avresa till ett odefinierat någonstans eller samlas ihop, stängas in och försvinna från radarn för alltid, så att det inte blir krångel.  Maken till avskyvärd cynism och iskall människosyn får man leta efter. Man lär väl hitta inspirationen under avsnittet nutidshistoria i det europeiska närområdet.

En tanke på “Migrationsministern vill internera avvisade flyktingar utomlands

  1. Australien hade en liknande politik. Migranter deporterades till läger på Stillahavsöarna. Nätverket av ö-gulag skapades för att avlägsna migranter från australiensisk jurisdiktion så att de inte kunde dra nytta av skyddet av medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den medvetna ansträngningen att ”begränsa” migranters mänskliga rättigheter är ett grovt brott mot FN-stadgan. Mänskliga rättigheter kan inte begränsas eller ogiltigförklaras för särskilda grupper efter infall om stater. Suveregnitet motiverar inte brott mot mänskliga rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.