Naturvistelse är bra för barn – men alla har inte samma tillgång

INRIKES I en ny forskningssammanställning visar Folkhälsomyndigheten att det för med sig positiva hälsoeffekter för barn att vara ute i naturen och uppleva biologisk mångfald. Tillgången på detta varierar dock, beroende på samhällsklass.

Barn vistas allt mindre i naturmiljöer idag och tillgången till grönområden är ojämlik och påverkas av vårdnadshavarnas utbildning,  det vill säga samhällsklass. Vistelse i sådana områden har flera positiva effekter, bland annat kan risken för att utveckla vissa allergier minska och barnens motoriska utveckling kan främjas.

Dessutom erbjuder naturmiljöer med träd och växter ett skydd mot UV-strålning på bland annat skolgårdar. 

I allmänhet har naturvistelser en positiv inverkan på människor. Det minskar stress och stärker immunförsvaret. Kommunisterna har tidigare krävt att grönområden ska byggas även för arbetare och fattiga, som inte har samma tillgång till detta som andra samhällsskikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.