Postcovid är inga hjärnspöken – ny studie ger fakta

VETENSKAP Även om covid-pandemin är över lider många fortfarande av postcovid, och man har haft svårigheter med att förstå vad det är som händer i de drabbandes kroppar. Nu visar det sig att vissa proteiner i blodet hos patienter med postcovid har förändrats.

Postcovid innebär att man har långvariga och ibland svåra problem efter en covidinfektion som egentligen borde ha gått över: det handlar om extrem trötthet, kognitiva svårigheter och hjärntrötthet. Det har varit svårt att hitta fungerande behandlingar, och ibland har det till och med ifrågasatts om det verkligen finns något som heter postcovid – kanske handlade det om psykiska symtom ?

I en studie som publicerats i tidskriften Science har forskare nu kunnat visa att häften av en studiegrupp som haft covid-19 drabbades av postcovid. Forskarna analyserade över 6000 olika proteiner i blodproverna från gruppen och upptäckte förändringar i vissa blodproteiner hos just de patienter som drabbats av postcovid. De nya fynden kan förhoppningsvis få slut på ifrågasättandet av sjuka människor, samt leda till enklare diagnostisering och bättre behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.