Tortyr och förödmjukelse i Israels fängelser – läkare vittnar

UTRIKES I november 2023 rapporterade Riktpunkt om chefen för Al Shifa-sjukhuset i Gaza, Muhammad Abu Salmiya , som greps tillsammans med flera läkare när de färdades i en WHO-konvoj som stoppades av israeliska soldater. Nu kommer uppgifter om tortyr och fördömjukelser som borde orsaka ett ramaskri. Ekona från skandalen på det amerikanska Abu Ghraib-fängelset i Irak är skrämmande, men de internationella reaktionen låter vänta på sig denna gång. Det tycks som den imperialistiska västvärlden ger Israel frikort för alla tänkbara vedervärdigheter och tystar alla krav på ens den mest grundläggande anständighet.

Hittills har vi haft uppgifter från december 2023 om att Abu Salmiya hörts i en domstol via videolänk och att hans internering förlängdes utan att han fått tillgång till advokat.  Han behandlades enligt lagen om Unlawful Combatants, “olagliga stridande” som instiftades i Israel 2002 för att kunna hålla kvar fängslade personer utan rättegång under lång tid. Vid rättegången ligger det dessutom på de anklagade att bevisa sin oskuld – tvärtom mot hur det vanligen går till . Därefter har det varit tyst i media.

Tortyr och förödmjukelse

Nu berättar Bilal Azzam, medlem av det jordanska läkarförbundet, att han fått uppgifter av en kirurg från Gaza som fördes bort av de israeliska ockupationsstyrkorna och torterades i 46 dagar. Han hölls fängslad tillsammans med den kidnappade chefen för Al Shifa, som enligt vittnesutsagan fått händerna brutna och tvingats att krypa på alla fyra med en kedja runt halsen. Kirurgen Mohammad Al-Ran själv hade stannat på sitt sjukhus trots evakueringsorder, men överlämnade sig till de israeliska styrkorna efter bombhot, varefter han fängslades, utsattes för tortyr och svältes, innan han kastades ut naken vid en vägkorsning i Gaza. 

Riktat våld mot vårdpersonal

Naturligtvis kan vittnesutsagor, särskilt från traumatiserade människor, innehålla saker som faktiskt inte har hänt. Men när man läser Palestinska Röda Halvmånens uppgifter om hur sjukvårdspersonal riktat utsätts för Israels våld får utsagan en större trovärdighet. Bland annat tar man upp avrättningen av  ambulanspersonalen i den ambulans som skulle rädda en liten flicka som överlevt bombningen av hennes familj – både flickan och ambulansmännen attackerades och omkom efter att de israeliska styrkorna först givit dem tillstånd att hämta barnet. Och de bilder som den israeliska militären publicerat av nakna fångar med ögonbindel, som samlas upp och transporteras till okänd ort styrker också vad som pågår. Alla bedömare är dessutom eniga om att de läkare/vårdpersonal som kidnappats och internerats ofta är just de som med största kraft uttalat sig mot Israels förödande attacker på Gazas sjukhus, vilket ger Israel ett extra intresse av att tysta dem och krossa dem.

Den hjälp till de fängslade vi kan erbjuda är att inte tystna i bruset av media som anklagar den som vänder sig mot Israel för antisemitism, att inte sluta med vår solidaritet och vår kamp mot det imperialistiska stödet till Israel.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.