Dödshot och terror kombineras med förödmjukelse av tillfångatagna i Palestina

UTRIKES På sociala medier har det visats videoklipp där grupper av palestinska män gripits av israeliska soldater och klätts av till underkläderna. Att kombinera dödshot och terror med förödmjukelse av tillfångatagna är en strategi som tillämpas av IDF, den israeliska armén.

CNN har med geolokalisering identifierat platsen där en del av bilderna togs som Beit Lahia, norr om Gaza City. CNN har också publicerat en bild som visar de nästan nakna männen som står på knä på en grusplan med ögonbindlar. Männen togs från två av FN:s skolor i området, där människor sökt skydd undan kriget.

Bilder visar hur fångarna sedan trängts ihop i lastbilar och körs bort, fortfarande  i underkläderna. Människorättsorganisationen Euro-Mediterranean Human Rights Monitor  rapporterade på sin webbplats att männen misshandlades innan de tvingades klä av sig och senare fördes bort.

Bland dem finns en journalist en korrespondent från den Londonbaserade nyhetsbyrån Al-Araby Al-Jadeed. Det är inte känt var nyhetsbyråns medarbetare finns nu. Hans öde är inte unikt. 

Israel utplånar journalistiken i Gaza

Journalistiken håller på att utplånas på Gazaremsan, säger Reportrar utan gränser (RSF). Det totala antalet dödade journalister i Gaza sedan krigets början är nu uppe 63 varav 56 var palestinier. Många har dödats i generella attacker, men ett stort antal har omkommit i samband med sitt arbete, eftersom Israel vägrar skydda dem.

Just i dagarna kom också en rapport som visar att Israel avsiktligt attackerade en grupp journalister vid gränsen till Libanon.

Internationella journalister är förbjudna att resa in i Gaza.  Reportrarna som befinner sig där har ingen säker tillflyktsort och inget sätt att ta sig därifrån. De dödas en efter en. 

2 tankar på “Dödshot och terror kombineras med förödmjukelse av tillfångatagna i Palestina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.