Svenska livsmedelsarbetare fortsätter stödja de sydafrikanska lantarbetarna

FACKLIGT Sedan flera år tillbaka bedriver gruppen Livsmedelsarbetare för solidaritet ett arbete för att stödja sina sydafrikanska klassbröder, som lever under svåra förhållanden. Just nu bedriver de bland annat en insamling till det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU.

Apartheid föll för ungefär 30 år sedan men den kapitalistiska exploateringen av den framför allt svarta arbetarklassen har fortsatt utan större avbrott. Administratörerna av den sydafrikanska kapitalismen har visserligen bytts ut – och här spelar det sydafrikanska kommunistpartiet SACP en viktig roll – men kapitalismen består.

Det är kännbart för arbetarna på landets vingårdar, varav flera också är stora leverantörer till Systembolaget, som dock verkar rätt ointresserat av förhållandena på vingårdarna. Desto mer intresserade är en grupp svenska livsmedelsarbetare, som i flera år bedrivit ett solidaritetsarbete med lantarbetarfacket CSAAWU.

Livsmedelsarbetare för solidaritet har i olika omgångar bedrivit kampanjer till stöd för lantarbetarna, som inte bara möter fattigdom och hård exploatering, men i varje kamp möter de repression i form av vräkningar, uppsägningar och trakasserier, medan de på sina arbetsplatser utsätts för kemiska bekämpningsmedel som får långtgående konsekvenser för arbetarnas hälsa. Därför bedriver just nu de svenska livsmedelsarbetarna en insamling till CSAAWU.

Läs mer om Livsmedelsarbetare för solidaritet och den sydafrikanska kampen på deras Facebook-sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.