Sänkt skatt på snus – höjd skatt på cigaretter

INRIKES Regeringen vill sänka skatten på snus men höja den på cigaretter. Som underlag för förändringarna av skatterna anför regeringen hälsoskäl – det är farligare med cigaretter än med snus.

Skatten på snus ska sänkas med omkring 20 procent medan cigaretter och annan röktobak får en höjd skatt på runt 9 procent. Detta för att minska rökningen, enligt regeringen, eftersom snusets hälsoeffekter anses vara mindre cigaretters effekter.

Att regeringen skulle vara intresserade av folks hälsa är inte övertygande, utan bör snarare ses som en uppmuntran till de nya snussorterna, framför allt de tobaksfria sorterna, som just nu ser en kraftig tillväxt på den svenska nikotinmarknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.