Tesla-strejken – hur är läget egentligen?

FACKLIGT Hur går det egentligen med strejken för Tesla-arbetarnas kollektivavtal? Senaste nytt är att facket inför en tillfällig dispens för reparationer av Teslor för omkring 30 verkstäder, mellan den 19 februari och den 30 april. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att man ska se till att okörbara bilar på de verkstäder som är uttagna i sympatiåtgärder ska kunna tas omhand. Dispensen gäller inte för Teslas egna verkstäder. ”När det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper,” säger han. Det låter förstås hotfullare än det är, eftersom själva principen för ett fönster är att det kan öppnas igen om man vill reglera besvärligheten.

Enligt Medlingsinstitutets konfliktstatistik kan man nu också räkna ut hur många som strejkar på Tesla: 44 personer är det, vilket motsvarar var tredje person som jobbar som tekniker hos elbilsföretaget. Det låter inte som en massiv storstrejk, men innefattar förstås inte de arbetare på andra arbetsplatser som i solidaritet blockerar arbete som gynnar Tesla.

Så finns det anledning att vänta på arbetarseger i konflikten om det fortsätter som förut? German Bender på Dagens Arena menar att företaget kringgår sympatiåtgärderna och exempelvis har börjar ta hand om sopor själva. Det har blivit krångligare och troligen dyrare för Tesla, men de har kunnat hålla igång verksamheten. Han påpekar också att Tesla är vana vid att arbeta runt regler och hinder, och konflikten kan pågå i åratal. Men visst, det kan ta ett tag innan alla åtgärderna ger riktigt kännbara utslag, säger han.

Med tanke på att strejken pågått sedan den 27 oktober och verkar ha gått in i en sorts lågintensiv fas är det kanske läge att trappa upp istället för att öppna fönster?

En tanke på “Tesla-strejken – hur är läget egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.