Ska palestinierna förvisas till Sinai-öknen i Egypten?

UTRIKES I Egypten bygger man just nu ett flyktingläger som kan ta emot upp till 100 000 människor i Sinai-öknen. Det är avsett för palestinier som kan komma att drivas över gränsen till Egypten vid en israelisk markoffensiv mot gränsstaden Rafah.

Det är människorättsorganisationen Sinai Foundation for Human Rights som har filmat hur man rensar 21 km2  land för att uppföra lägret och intervjuat entreprenörer som arbetar för en militär myndighet. Lägret kommer att omges av höga murar och ligger långt från egyptiska samhällen. Byggnadstakten är hög, och vad man sett kan tolkas som att Egypten försöker hemlighålla att man accepterat en plan för att förflytta Gazas invånare till Sinai, och alltså överlämna Gaza-remsan till Israel.

Egypten förnekar officiellt att man bygger ett flyktingläger och har tidigare sagt att man kommer attt säga upp sitt fredsavtal med Israel om kriget i Gaza leder till en stor flyktingström. Under säkerhetskonferensen i München på fredagen sade emellerid Israels utrikesminister Israel Katz att man tillsammans med Egypten kommer arbeta för att hitta ett sätt att evakuera de civila i Rafah.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.