Klimatsmart med återvunnen plast, eller bara propaganda?

MILJÖ, KLIMAT “Företagen ljög”, säger Richard Wiles från Center for Climate Integrity (CCI), om plastproducenterna i USA och berättar att de i över 30 år har vetat att det finns gigantiska problem med plaståtervinning. Det hindrade dem inte från att prata sig varma för ett kretslopp av plast.

Om plast ska återvinnas måste den sorteras efter konstens alla regler eftersom de flera tusentals olika plasttyperna inte kan återvinnas tillsammans. Det blir dyrt, men värre är att material som en eller två gånger återvunnits inte kan återvinnas igen, säger en ny rapport. Om vi använder plast är plastavfall alltså oundvikligen en konsekvens. Men stämmer det för Sverige också?

Här hanteras plasten bland annat av Svensk Plaståtervinning  som marknadsför sin sortering av olika plastsorter som sedan blir nya produkter – men från deras webbplats kan man inte utröna hur ofta de nya produkterna kan återvinnas (man kan däremot se att bara 19 % av all plast återvinns, och att plast som inte duger för återvinning förbränns). Företaget Scanfill säger dock att deras produkter kan cirkulera 7 gånger om allt görs rätt – alltså bättre än den amerikanska verksamheten, men långt ifrån det cirkulära system som man ger sken av.

Om energiåtgången för plaståtervinningen talas det inte heller på svenska sajter, och inte om utsläpp av mikroplaster och koldioxid. Direkt löjligt blir det när Scanfill gör reklam för plastkassar genom att tala om att en tygkasse är mycket sämre ur miljösynpunkt. Det förutsätter en fullständigt nyproducerad kasse av prima bomull, naturligtvis… För vad finns det för profit i att ta hand om alla berg av kasserade textilier och tillverka kassar?

Både textilier och plast hamnar dessutom väldigt ofta i exportcontainrar till fattiga länder där de inte alls sorteras, återvinns eller blir nya produkter, oavsett vad som sägs. De blir sopberg eller hamnar i havet och läcker ut farliga ämnen i miljön, medan återvinningsbolagen säljer sina dyra, ”gröna” produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.