Arbetslösheten för män ökar snabbt

INRIKES Sedan inflationen och krisen slog till har arbetslösheten stigit och den ligger nu på omkring 8 procent. De som i högst utsträckning blir arbetslösa är män, medan kvinnor klarar sig förhållandevis bättre. Detta rapporterar Arbetsförmedlingen.

Medan 13 000 män skrivits in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen det senaste året är motsvarande siffra för kvinnor 2 000. Orsaken till detta är framför allt att det är mansdominerade branscher, såsom byggbranschen, som drabbats av krisen. Antalet byggarbetare som varslats har varje månad överstigit 1 000 och nästa år räknar man med att det finns 20 000 färre byggnadsarbetare.

Som om det inte vore nog aviserade regeringen försämringar i a-kassan, som bland annat innebär att ersättningen fasas ut snabbare än tidigare. Enligt regeringen handlar det om att de arbetslösa ska uppmuntras att söka nya jobb, som om jobben helt enkelt materialiseras om man söker tillräckligt mycket.

För att ge ett svar på krisen för byggnadsarbetarna har Byggnads bland annat samlat in namnunderskrifter för att överlämna till regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.