Regeringen vill göra en dålig a-kassa ännu sämre

INRIKES Snabbare nedtrappning och höjt tak i a-kassan. Det är var regeringen vill genomföra för de arbetslösa. Det uttryckliga målet är att få fler i arbete och stärka arbetslinjen – men är det de arbetslösas fel att de är arbetslösa?

Under rubriken ”förstärkt trygghet och arbetslinje” försämrar regeringen nu a-kassan ytterligare. De vill å ena sidan höja taket i a-kassan och å den andra vill de trappa ner ersättningsnivåerna i snabbare takt. Dessutom vill man göra a-kassan inkomstbaserad istället för att som nu vara delvis baserad på arbetad tid, vilket kommer att befästa en ojämlikhet bland de arbetslösa, där lågavlönade får lägre ersättning, medan högavlönade högre.

Förslaget bygger på en utredning som beställdes av den tidigare socialdemokratiska regeringen, som också ville förändra grunden för a-kassan och göra den inkomstbaserad. 

Målet med den förstärkta nedtrappningen av ersättningsnivåerna sägs vara att uppmuntra folk att ta sig ut på arbetsmarknaden igen och på så sätt fyller också reformen av a-kassan en ideologisk funktion – den lägger över ansvaret för arbetslösheten på individen. På så sätt döljer man att det är systemet det är fel på och inte människorna – det är inte de arbetslösas fel att arbetslösheten ligger på 8 procent och det är ju knappast så att arbetslösheten skulle försvinna om de hundratusentals arbetslösa helt enkelt bestämde sig för att skaffa sig ett jobb.

Om arbetslösheten ska bort, måste kapitalismen bort, så enkelt är det. Det är dock något som regeringen knappats vill att folk ska förstå.

En tanke på “Regeringen vill göra en dålig a-kassa ännu sämre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.