Arbetslösheten ökar – arbetsmarknadsministern ställer krav på de arbetssökande att flytta

INRIKES Arbetslösheten har ökat under 2023 och ligger nu på 8 procent. Den väntas fortsätta uppåt, för att sedan under 2025 hamna på ungefär 8,5 procent. Det tycker arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) måste åtgärdas, eftersom många arbetsplatser samtidigt letar efter personal. Pehrson menar att den som blir av med jobbet måste utbilda sig eller vara redo att flytta.

Redan i december förra året uttalade sig arbetsmarknadsministern om att det kunde behövas regeländringar för att få människor att flytta, främst till industrisatsningarna i norr. Arbetsförmedlingens arbete för att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland de arbetssökande riskerade nämligen att inte räcka till.

Samtidigt finns stora svårigheter med att ordna bostäder på de nya arbetsplatserna, något som  Johan Pehrson bagatelliserar. Arbetarna behövs direkt och de ska tvingas iväg med det snaraste enligt de nya direktiven. Under tiden hämtar underentreprenörer gästarbetare för att fylla på arbetsstyrkan, och de pressas in i arbete utan kollektivavtal och tvingas bo under eländiga förhållanden.

Arbetarklassen ska helt enkelt stå till tjänst för kapitalismens behov när konkurrensen skärps på den internationella marknaden, och i annat fall bli utan möjligheter att försörja sig

En tanke på “Arbetslösheten ökar – arbetsmarknadsministern ställer krav på de arbetssökande att flytta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.