Tätortsnära skog mindre skyddad – trots att den är viktigare för människorna

INRIKES Skogen som finns nära tätorterna har viktiga sociala värden som påverkar människors möjlighet att komma ut i naturen. Trots detta är denna skog mindre skyddad än skog som ligger längre bort från tätorterna.

Natur- och skogsvistelser är viktiga för människan och forskning visar att det finns flera positiva samband mellan hälsa och vistelse i natur. Trots detta är den skog som finns närmast människor mindre skyddad än annan skog och den avverkas i lika hög utsträckning som skog som ligger längre bort från tätorterna. I de tätortsnära skogarna finns det också fler grova träd och lövträd, vilka skapar skugga och svalka på ett bättre sätt än andra träd.

Ny forskning visar bland annat att utevistelser har positiva effekter för barn, bland annat minskar risken att utveckla vissa allergier samtidigt som det främjar barnens motoriska utveckling. Dessutom minskar naturvistelser stress och stärker immunförsvaret. Kommunisterna har tidigare krävt att grönområden ska byggas även för arbetare och fattiga, som inte har samma tillgång till detta som andra samhällsskikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.