Den gröna kapitalismen – ett avskräckande exempel

MILJÖ Varje år tillverkas 100 miljarder klädesplagg på jorden, något som otroligt nog skapar större klimat­utsläpp än allt flyg och all sjöfart tillsammans. Mycket av det är lågkvalitativt skräp som under svåra förhållanden produceras av arbetare i tredje världen och sedan luras på kapitalismens hjärntvättade konsumenter i väst.

Det har länge varit känt att kasserade kläder – alltså sådant som inte sålts i butikerna eller inte ens levererats dit pga. överproduktion, och vanliga köpares kasserade plagg som lämnas till återvinning – dumpas i bland annat Ghana, där hela stränder och stadsdelar har blivit en enda textil avskrädeshög.

Mycket av dessa plagg kommer från H&M, som nu i sina kampanjer lovar att leda om­ställningen till grönt mode. Ja, företaget ska ställa om inom några år och bli cirkulärt. Med det menas att kläderna som kunderna köpt och tröttnat på återvinns och hittar nya ägare. Det sjuka i resonemanget är förstås uppenbart: vi ska konsumera vidare, köpa mer skräpmode av dålig kvalitet än någonsin, och vi ska tröttna och kassera och köpa nytt.

På vilket sätt det skulle minska klädsoporna och kläddumpningen är oklart, men idag går det att gå in i vilken som helst av världens över 4 000 H&M-butiker och lämna in sina gamla kläder. Modekedjan uppger på sin webbplats att plaggen hanteras på miljövänligast möjliga sätt.

Aftonbladet tog sig i juni för att fästa digitala spårare – airtags – i tio plagg , och kunde snart avslöja att kläder skickas med långväga fossila transporter till länder i tredje världen. Vad som sker där är sedan dumpning och okontrollerad bränning av merparten av textilierna, och H&M bidrar alltså stort till den export av använt snabbmode som har skapat en miljökatastrof. Plaggens slutstationer återfanns i Benin, Togo, Ghana, Indien och Rumänien.

H&M har inget att säga om detta, utom att deras egen spårning visar att plaggen inte är dumpade, nejdå. De är seriösa återvinnare. Alla goda makter bevare oss för den gröna kapitalismen får man väl säga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.