Val i Vitryssland – döms ut som bluff

UTRIKES För första gången sedan de regimkritiska protesterna som ägde rum 2020-2021 går Vitryssland till val, både nationellt och lokalt. Valet har dock dömts ut av flera observatörer och USA kallar valet för en ”bluff”.

Sedan protesterna som ägde rum för några år sedan har det varit relativt lugnt i Vitryssland och inför detta val meddelade oppositionen att man kommer bojkotta valen. Det betyder att de deltagande partierna alla stödjer det nuvarande systemet med presidenten Alexander Lukasjenko vid makten. 

I det vitryska parlamentet finns det sammanlagt 110 platser men inget annat parti än det styrande Belaya Rus ställer upp med tillräckligt många kandidater för att kunna nå egen majoritet. Det betyder i praktiken att resultatet är givet. Det näst största partiet, landets kommunistparti, som övergett alla revolutionära mål och valt att ställa sig bakom landets regering, ställer upp med 34 kandidater.

Lukasjenko har även meddelat att han kommer att ställa upp i nästa års presidentval, vilket kan göra att hans regeringstid kan komma att uppgå till 36 år. Det vill säga, om han vinner valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.