Elon Musk besökte Teslas gigafabrik i Berlin och lovade hemliga ting

UTRIKES, FACKLIGT Teslas gigafabrik utanför Berlin drabbades hårt av de lokala invånarnas protester när de inte ville att företaget skulle hugga ner ännu mer skyddad skog och utöka anläggningen – invånarna fick hjälp av miljöaktivister och Tesla fick en riktig käftsmäll: en elmast brann och fabriken stod strömlös.

Ett skogsområde utanför den lilla staden Grünheide ockuperades och ockupationen fortsätter för tillfället. Fokus i protesterna ligger på hur det lokala vattnet används och förorenas, hur skogen försvinner samt på hur Tesla skaffar sina råvaror på ett sätt som skadar både människor och miljö i andra länder. Man betonar också alla människors rätt till fungerande transporter – något som dyra elbilar förstås inte är avsedda att säkerställa. 

Nästa steg i konflikten var branden i en elmast var avgörande för Tesla-fabrikens strömförsörjning. Aktivister som kallar sig Vulkangruppe har tagit på sig branden i elmasten, och ska nu ställas inför rätta för terrorism och anti-konstitutionellt sabotage. 

Teslas förlust pga driftstoppet kan räknas i hundratals miljoner euro, vilket förklarar varför Elon Musk i egen hög person landande i Berlin och deltog i ett personalmöte. Han ska ha lovat stora ting: löneökningar och kärlek till de tyska arbetarna (på tyska). Något kollektivavtal skulle de dock inte få… och vad han därutöver sa drunknade sedan i hög musik som spelades framför de församlade journalisterna som inte skulle få föra den store ledarens hemliga löften vidare till massorna. Lokala chefer bedyrade därefter att Tesla minsann värnar om miljön och att alla arbetarna är lojala och ställer upp på  det fantastiska och framåtblickande företaget.

Några andra offentliga framträdanden blir det inte, och den som hoppades få höra nåt om konflikten i Sverige blir besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.