Hjälptransporter på land till norra Gaza stoppas

UTRIKES Den israeliska militären stoppar nu utan motivering alla FN:s hjälpsändningar till norra delen av Gaza genom UNWRA, FN:s myndighet för palestinska flyktingar. UNRWA:s chef Phillipe Lazzarini  skrev i söndags att detta är att ”avsiktligt hindra livräddande hjälp under en av människor skapad svält”.

Samtidigt släpps hjälp ned från luften i Gaza-området – något som redan tidigare har kritiserats som ett sätt att rikta bort uppmärksamheten från de blockerade gränsövergångarna och Israels fördröjning av transporter som går via staden Rafah. Nu visar det sig också att den svältande befolkningen utsätts för stora risker när livsmedlen kastas ned – i måndags utbröt kaos när människor i norra Gaza försökte samla in hjälpen. Tolv personer drunknade och sex trampades ihjäl när människor trängdes för att komma över paketen, rapporterar Hamas enligt AFP.

Hamas uppmanar nu omvärlden att sluta skicka nödhjälp från luften.

FN: säkerhetsråd röstade igår igenom en resolution om eldupphör  under vad som återstår av Ramadan. USA lade ned sin röst, istället för att blockera omröstningen – men om det verkligen leder till en respit för den palestinska befolkningen återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.