Israel intensifierar koloniseringen av Västbanken

UTRIKES Samtidigt som den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken var på besök i landet tillkännagav Israel stora planer på en ännu mer intensiv kolonisering av Västbanken genom nya bosättningar.

I slutet av februari förklarade den israeliska regeringen att omkring två och en halv kvadratkilometer land i centrala delar av Västbanken numera är statligt land, avsett för att koloniseras. Där ska flera hundra nya bostäder byggas och det hotar flera palestinska byar i närområdet, bland annat byn Abu Nuwar, vars nuvarande befolkning tvångsförflyttades dit på 50-talet.

Någon månad senare, samtidigt som den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken var på besök, utökade man planerna och förklarade att ytterligare omkring åtta kvadratkilometer land i Jordandalen numera är statligt land.

Praktiken att förklara land som tillhörande staten Israel är en gammal praktik och fram till 1992, då man slutade med detta, hade Israel förklarat tiotusentals kvadratkilometer land för statligt och det tidigare palestinska ägarskapet erkänns inte längre och istället hyrs det statliga landet nu ut till enbart israeler.

Efter att Benjamin Netanyahu kom till makten första gången återupptog man praktiken att förklara land för statligt och bara under årets tre första månader har man förstatliga mer land än under något annat år sedan 90-talet.

Blinken kallade det hela en provokation och fördömde det hela, men kommer knappast leda till någon förändring i den amerikanska politiken gentemot Israel, vilket gör Blinkens ord meningslösa och till ett sätt att skapa illusioner.

En tanke på “Israel intensifierar koloniseringen av Västbanken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.