Svälten i Gaza och hjälp som maskerar fortsatt militärt stöd till Israel

UTRIKES Biståndsorganisationen Oxfam har kommit med en ny rapport där man ger flera exempel på hur den israeliska regeringen aktivt hindrar humanitärt stöd från att komma in i Gaza. Det är förstås inga nyheter att Israel endast släpper in stöd via två gränsövergångar till Gaza trots att de har möjlighet att öppna fler, och att mängder av lastbilar systematiskt nekas inträde – rapporterna avlöser varandra utan att det sker någon ändring. Vi vet också sedan förut att hjälparbetarna kämpar under helt omänskliga förhållanden.

När Oxfam dessutom säger att Israel under densenaste månaden har minskat antalet insläppta lastbilar med 44 procent är det självklart att vi ser en politisk vilja att svälta ut det palestinska folket bakom detta. Svälten i Gaza blir allt värre. FN:s organisation för palestinska flyktingar, UNWRA  rapporterar att ett av tre barn under två års ålder nu är akut undernärt. Även UNICEFS chef Catherine Russell varnar för allvaret i situationen och berättar om sjukhusavdelningar där undernärda barn vårdas i total tystnad – barnen orkar inte gråta längre.

Samtidigt har  USA och flera andra länder de senaste veckorna börjat med luftburna hjälpsändningar – en metod som är tämligen ineffektiv. Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, menar att det mest är ett spel för galleriet med dramatiska foton och filmer, I själva verket handlar det om mycket små mängder, och ofta når man inte heller dem som behöver bidraget bäst.

Det mycket omskrivna fartyg med livsmedel som lämnade Cypern för sex dagar sedan har nu ankommit till Gaza och lastas uppenbarligen av just nu för vidare transport av livsmedel norrut på Gaza-remsan. En ny båt förbereds samtidigt i Larnaca  för fortsatt leverans längs ”sjökorridoren”. Experter varnar dock för att inte heller dessa leveranser kan kompensera för blockerade lastbilskonvojer.

Avril Benoit från Läkare utan gränser kallar det hela för ett politiskt problem, där spektakulära insatser med mat som släpps från luften och amerikansk militär som bygger en landningspir för nödhjälp drar bort uppmärksamheten från Israels blockeringar och den hjälp som sitter fast på andra sidan gränsen. Och man kan dessutom tillägga att fokus naturligtvis flyttas bort från fortsatta vapenleveranser från USA och exempelvis Tyskland,  från veton som lagst av USA mot FN-resolutioner, och från EU-ländernas försök att lägga skulden till kriget på palestinierna.

 

2 tankar på “Svälten i Gaza och hjälp som maskerar fortsatt militärt stöd till Israel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.