Hjälparbetare dödades i israeliskt anfall mot konvoj

UTRIKES Sju hjälparbetare i organisationen World Central Kitchen har dödats i ett flyganfall i Gaza. WCK är den organisation som stått bakom de skepp med livsmedel till Gaza som fått stor uppmärksamhet i pressen.

 I ett pressmeddelande skriver man att de omkomna färdades i vad som skulle vara ett konfliktfritt område med fordon som bar organisationens logotyp. Färdvägen hade kommits överens med den israeliska militären, men ändå attackerades konvojen efter att man lastat av livsmedel som förts till Gaza sjövägen.

Erin Gore, WCK:s chef, menade att attacken var målinriktad och anklagade Israel för att använda mat som vapen på ett oförlåtligt sätt, något redan tidigare stått klart efter rapporter från bland annat Oxfam. Till dessa kommer nu också en undersökning som utförts av organisationen Refugees International , och som ställt utom tvivel Israel utan orsak och genomgående har hindrat nödhjälp i Gaza, blockerat hjälpaktioner och vägrat införa åtgärder som verkligen skulle ha ökat flödet av nödhjälp till palestinierna. WCK pausar nu sin aktivitet.

Israels premiärminister bekräftade under tisdagseftermiddagen att det var Israel som låg bakom attacken och kallar den cyniskt ”en tragisk incident” och ”något som kan hända i krig”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.