Polisbrutalitet legitimeras genom visitationszoner

INRIKES Visitationszonerna, alltså områden där polisen får rätt att visitera personer utan brottsmisstanke, blir under våren verklighet i Sverige. Regeringen lämnade i februari in en lagrådsremiss till Lagrådet om ett sådant förslag, och trots tung kritik  skulle lagrådet alltså undersöka om förslaget strider mot några lagar. Det tycks inte ha varit fallet, och nu  kommer dessa ”visitationszoner” att införas i Sverige inom de närmaste månaderna. 

Aftonbladet har i en granskning pratat med över 40 ungdomar från olika delar av Sverige som berättar om sina upplevelser av polisvisitationer i nuläget när de formella visitationszonerna  ännu inte upprättats, och flera av ungdomarna kan berätta om upprepade trakasserier och förolämpningar. Rasism och diskriminering är vardagsmat, liksom förödmjukande situationer, där man exempelvis tvingas att klä av sig naken inför poliser. Det rapporteras också om våld, att bli boxad i magen eller slagen med batong.  De allra flesta som visiteras är inte heller kriminella, eller har bara någon mindre förseelse i brottsregistret.  

Flera av dem som i granskningen berättat om situationen menar att det i praktiken redan finns visitationszoner i vissa områden. En av reportarna berättar hur människor visiteras på grund av hur de ser ut, att de utsätts för rasprofilering. Många berättar att polisen vet att de inte är kriminella, men ändå stoppar de vem de vill.

Polisen bestrider givetvis att det finns en strukturell rasism eller rasprofilering i kåren. I ljuset av vittnesmålen handlar det dock inte om  enskilda misstag, och nu legitimeras polisens övervåld av regeringen genom rätten att godtyckligt visitera människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.