Ny utredning presenterar försämringar i sjukförsäkringen – facken kritiska

INRIKES Sjukförsäkringsutredningen presenterades nyligen och i den finns flera förslag på åtgärder som försämrar sjukförsäkringen. Både LO och Handels har uttryckt kritik mot innehållet.

I korthet föreslår utredningen att det efter dag 180 ska bli mycket svårare att få behålla sjukförsäkringen och att en rad specialbestämmelser kring bland annat äldre och behovsanställda ska tas bort. Vid bedömning av arbetsförmåga ska man dessutom inte jämföra med ett konkret yrke, utan med alla yrken på arbetsmarknaden, vilket kommer att göra det mycket lättare att utförsäkra människor.

Handels beskriver utredningens förslag som ”ett slag i ansiktet på våra medlemmar och Sveriges löntagare i stort” medan LO skriver att förslagen ”innebär en tillbakagång till de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, med hänvisning till det system som Socialdemokraterna införde.

Visserligen tog Socialdemokraterna udden av det omänskliga i sjukförsäkringssystemet, men det är knappast ett alternativ till borgarnas sjukförsäkring. Som exempel kan nämnas att man aldrig avskaffade prövningen mot hela arbetsmarknaden, man bara sköt upp den något.

Nästa steg är att utredningens förslag bereds i Socialdepartementet.

Varför skär man ner i sjukförsäkringen?

Bakgrunden är, precis som alla nedskärningar, snävare marginaler för kapitalet. Pengar som idag går till sjuka arbetare behöver i framtiden kunna gå till kapitalets behov, bland annat i form av skattelättnader eller starkare militär. Med skattelättnader kan företagen blir mer profitabla och med en starkare militär kan svenskt kapital kapa åt sig en större del av världsmarknaden.

De tiotals miljarder som varje år betalas ut i bland annat sjukpenning är ur kapitalets perspektiv overksamma och de behöver helt enkelt sättas i rörelse på ett för kapitalet mer gynnsamt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.