Ingen kan längre gömma sig: USA:s militär och Elon Musks spionsatelliter

UTRIKES Elon Musk är ett praktexempel på hur staten och kapitalet sitter i samma båt. Han inte bara en elbilskapitalist med storhetsvansinne – han är också nära knuten till USA:s underrättelsetjänst. Musk  äger rymdbolaget SpaceX som just nu har ett hemligt kontrakt på 1,8 miljarder dollar (runt 19 miljarder kronor) med National Reconnaissance Office (NRO), och arbetar på att bygga ett nätverk med hundratals spionsatelliter.

Satelliterna är avsedda att “stödja marktrupper”. De källor som lämnat informationen till Reuters  avslöjar att satellitprogrammet skulle göra detlättare än någonsin för USA:s militär att lokalisera potentiella mål nästan var som helst på jorden i en sekventiell bildström i realtid. Det handlar om hundratals satelliter som kommer att ligga i jordnära banor och tillsammans i svärmen ha kraftfull avbildningsteknik. Prototyper är redan i rymden, flera av dem utan att varken myndigheterna eller SpaceX officiellt har skickat upp dem.

SpaceX är inte ett nytt samarbete för den amerikanska militären som använt både företagets raketer för att få satelliter på plats och också tidigare versioner av spionsatelliter. Projektet kallas Starlink – och ska inte förväxlas med SpaceX jättelika kommersiella satellitsatsning som redan skickats upp 5 500 satelliter för att boosta det globala internet i kommersiella syften.

Vad de nya spionsatelliterna innebär sammanfattas kanske bäst av en av källorna till informationen: ”Ingen kan längre gömma sig”, sa han vid beskrivningen av nätverkets kraft och räckvidd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.