Kris på Sveriges akutmottagningar

INRIKES Vården på Sveriges akutsjukhus krisar och Riktpunkt har tidigare skrivet om läget i bland annat Stockholmsområdet. Förra året larmade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om att det saknas både vårdplatser och personal på akuten, vilket leder till att patienter dör för att de inte får den vård de behöver. Även Socialstyrelsen tyckte att bristen var ”akut” när man undersökte läget för ett år sedan. Man konstaterade då att det behövdes över tvåtusen ytterligare vårdplatser.

Trots detta har SKR (Sveriges regioner och kommuner)  kunnat ta fram siffror åt SVT som visar att vårdplatserna har minskat ytterligare. Hur stor är minskningen om man tittar på trenden? Ja, jämfört med 2013 var det över 5 000 färre dagliga vårdplatser tillgängliga på akutmottagningarna. Och siffror från januari och februari i år tyder på att det fortsätter nedåt.

Dessutom ökade överbeläggningarna på redan fulla avdelningar, med risker för patienterna.

– Huvudproblemet är bristen på sjuksköterskor, säger Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken i Växjö, ett av sjukhusen som fått kritik av Ivo. Sjukhuset ligger i en region där vårdplatserna måste bli fler, enligt Socialstyrelsens kartläggning. Han menar att man förlorade många sjuksköterskor efter pandemin, och inte har lyckats anställa nya efter det.

Stress, känslan av att aldrig räcka till och hinna med arbetet verkar vara en av orsakerna. Låg lön är en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.