Lågutbildade dör flera år innan högutbildade

INRIKES Enligt Folkhälsomyndighetens nya årsrapport Folkhälsan i Sverige blir folkhälsan överlag bättre men ojämlikheten ökar. Medellivslängden för lågutbildade är nämligen 6-7 år kortare än för högutbildade.

Folkhälsan blir bättre, menar Folkhälsomyndigheten, och pekar ut rökningen som en viktig faktor bakom detta. Hälsan blir dock inte bättre för alla, utan för lågutbildade och fattiga har den inte förändrats, vilket istället leder till att högutbildade och den rikare delen av befolkningen ökar sitt hälsomässiga försprång. 

2006 var medellivslängden för högutbildade ungefär 4,5 år mer än för lågutbildade. Idag är skillnaden istället över 6,5 år, vilket framför allt beror på att högutbildade och bättre bemedlade delar av befolkningen har förbättrat sin hälsa medan låginkomsttagarna inte hängt med.

Med andra ord syns den ökade ojämlikheten i samhället också i hälsan, där det blir tydligt att kapitalismen också förkortar livet för fattiga och lågutbildade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.