Macron utesluter inte möjligheten för Nato-trupper i Ukraina

UTRIKES Den franska presidenten Emmanuel Macron har återigen inte uteslutit möjligheten att Nato-trupper skulle kunna skickas till Ukraina. I en intervju i fransk TV menar han att man måste göra allt för att Ryssland inte ska vinna kriget.

Frankrike har den senaste tiden intagit en alltmer offensiv ton gentemot Ryssland och i den senaste TV-intervjun med Macron säger han att Ryssland är en motståndare och att en rysk förlust skulle innebära fransk säkerhet. Om Ryssland skulle vinna kriget skulle Europas trovärdighet reduceras till noll och intet och säkerheten i Europa skulle försvinna.

Konkurrensen mellan Frankrike och Ryssland har skärpts på senaste tid och fick en ny kulmen i och med statskuppen i Niger, där en franskvänlig ledning byttes ut mot en ryskvänlig sådan. De franska trupperna, som tidigare varit stationerade i den gamla franska kolonien fick lämna landet i slutet av förra året och den nya regimen vände sig istället till Ryssland och Wagnergruppen. Sedan dess har ytterligare avtal slutits mellan Ryssland och Niger.

Det finns alltså starka materiella orsaker till den franska fientligheten mot Ryssland. I kampen om världens uppdelning blir konkurrensen mellan dem allt hårdare.

En tanke på “Macron utesluter inte möjligheten för Nato-trupper i Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.