Migrationsverket hjälper till att öka ”skuggsamhället” genom systematiska utvisningsbeslut

INRIKES Ingrid Eckerman, grundare av Stoppa utvisningarna till Afghanistan! och Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren, en stödförening för ensamkommande barn och ungdomar skriver i ett pressmeddelande att Migrationsverket använder schablonartade skrivningar i beslut om avvisning av afghanska män, något som avslöjar att syftet med den så kallade ”utredningen” är att helt enkelt göra personen utvisningsbar.

De påpekar att en stor del av dem som nu söker asyl i Sverige kom redan 2015 och nu kunnat söka asyl igen efter en preskriptionstid på fyra år.

Över hälften av de asylsökande afghanska männen får avslag på sina asylansökningar (för tillfället får kvinnor åtminstone temporära uppehållstillstånd), trots att talibanregeringen sagt att återvändare från västländerna ska ställas inför shariadomstol. Tvångsutvisningarna som beslutas kan dock inte genomföras då Sverige inte har erkänt talibanregeringen. Det betyder att man inte kan göra en överenskommelse om mottagande av tvångsdeporterade personer.

Enligt svenska myndigheter är för dessa unga män inte tillräckligt västerniserade – de har visserligen anpassat sig till Sverige under sina åtta år här och lever svenska liv, men nu, som vuxna, anser man att de lätt kan anpassa sig tillbaka till talibanernas ”kulturella seder och bruk”. Migrationsverket anser att de som inte längre är troende muslimer enkelt kan dölja detta – vilket innebär att de måste delta i religiösa ceremonier i en religion de lämnat: något som är förbjudet att kräva enligt FN.

”Att få ett utvisningsbeslut betyder i praktiken att man blir kvar i Sverige utan rättigheter. […] Många tar sig till något mer humant land i Europa, där de får uppehållstillstånd just för så kallad västernisering. Det svenska skuggsamhället växer,” avslutar författarna.

Imorgon släpps också Zenia Hellgrens rapport Det andra utanförskapet. En kunskapsöversikt om skuggsamhället i Sverige.

2 tankar på “Migrationsverket hjälper till att öka ”skuggsamhället” genom systematiska utvisningsbeslut

  1. Mens den svenske staten pålegger et ”fiendtlig miljø” mot papirløse innvandrere, blir mange mannlige afghanske avviste asylsøkere tvunget til å bli med i ”skyggesamfunnet” (live black). De er tvunget til å gå under for å unngå refoulment til Afghanistan under Taliban-styre. Non-refoulement er et grunnleggende prinsipp i folkeretten som forbyr et land som mottar asylsøkere å returnere dem til et land der de sannsynligvis vil være i fare for forfølgelse basert på ”rase, religion, nasjonalitet, medlemskap i en bestemt sosial gruppe eller politisk oppfatning”. I hvert fall siden 2009 er Sverige en konsekvent overtreder av non-refoulment-prinsippet.

    😡😠😡

    Eftersom den svenska staten inför en ”fientlig miljö” mot papperslösa migranter tvingas många manliga afghanska asylsökande att ansluta sig till ”skuggsamhället” (live black). De tvingas gå under för att undvika avvisning till Afghanistan under talibanstyret. Non-refoulement är en grundläggande princip i internationell rätt som förbjuder ett land som tar emot asylsökande att skicka tillbaka dem till ett land där de sannolikt riskerar förföljelse på grund av ”ras, religion, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk åskådning”. Åtminstone sedan 2009 är Sverige en konsekvent ÖVERTRÄDARE av non-refoulment-principen.

    😡😠😡

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.