Var du bor avgör vad du betalar för sjukvård

INRIKES Regionerna går med underskott och regeringens tillskott på 6 miljarder är långt ifrån tillräckligt, regionerna ”måste ta ansvar” heter det, när det ska slussas enorma belopp till militär och NATO-medlemskap.

Den nya lösningen för sjukvården är att de sjuka ska vara med och betala mer av sin vård. SVT har gjort en kartläggning som visar att elva regioner har fattat beslut om en prishöjning för besök till akuten, och tio regioner väljer att göra besök till vårdcentralen dyrare.

Avgifterna visar att jämlikhet och likvärdig tillgång till vård bara är honnörsord som inget betyder när regionernas ekonomi försämras, och de landar på väldigt olika nivåer. I Jämtland Härjedalen är exempelvis patientavgiften 400 kronor medan ett besök på vårdcentralen i Blekinge och Kronoberg kostar 150 kronor.

I Västernorrland kostar ett besök på akuten 600 kronor – den högsta patientavgiften för akutbesök i Sverige. Den lägsta avgiften i landet hamnar som jämförelse på 250 kronor.

Naimi Johansson är forskare i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet. Hon anser att skillnaderna i pris är anmärkningsvärd, och känner inte igen Västernorrlands motivering om att man måste komma tillrätta med ”onödiga” akutbesök: någon sådan statistik har hon inte sett.

Vanliga människor har inget att hoppas på när regionerna viker sig för statens tryck – överheten kommer inte att göra det möjligt med en rättvis vård som är gratis för alla. Människor kommer att tvingas välja bort sina vårdbesök och leva med sjukdom och smärta för att vapenindustrin och krigsmånglarna ska få sina miljarder.

En tanke på “Var du bor avgör vad du betalar för sjukvård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.