Vårdköerna, operationerna och den ojämlika vården

IINRIKES Idag rapporterar Sveriges Radio om de långa vårdköerna i Sverige, där över 172 000 patienter väntar på operation. En del av dem hinner aldrig fram – de blir så dåliga att de inte längre klarar en operation. Vårdköerna är olika långa till olika sjukhus och olika långa i olika regioner: återigen är pratet om den jämlika och allmänt tillgängliga svenska vården bara tomma ord.

 

Redan för ett år sedan konstaterade man att ingen av landets regioner kunde leva upp till kraven på tillgänglighet i vården, och att regionerna i norr har sämst tillgänglighet till vård, med Västernorrland i botten. Med den strama budget och ekonomiska press som regionerna upplever idag har situationen knappast förbättrats.

 

Det är inte heller bara operationsköerna som skiljer sig åt – igår skrev vi på Riktpunkt om den varierande prissättningen för besök på akuten och vårdcentralen. Priset kan också bli en mardröm för den som exempelvis måste betala privat för hjälpmedel som borde vara självklara. Den som behöver nya proteser eller en annan typ av proteser kan endera få den förskrivna av sjukvården i en region – eller vara tvungen att köpa dem på egen hand i en annan.

 

Att införa nationella riktlinjer och se till att regionerna har resurser för att genomföra dem är det första steget i vad vi måste kräva för att få en jämlik, fungerande och tillgänglig vård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.