Är det äntligen dags för löneökningar?

INRIKES Medlingsinstitutets nya statistik visar att lönerna i februari ökade igen efter stålbadet som arbetarna har utsatts för det senaste året. Men är det verkligen så enkelt att lönerna nu börjat öka?

Vi har nu en löneökningstakt på fyra procent, menar Medlingsinstitutet. En sanning med modifikation, helt klart.

Ja, den nominella löneökningen är på fyra procent. Det vill säga, den rent formella löneökningen betraktad i ett vakuum, innan inflationen har kommit med i beräkningen. När inflationen dragits av ser bilden annorlunda ut.

Om vi först drar bort inflationen exklusive boräntekostnaderna, så har den faktiska löneökningen, reallöneökningen, landat på 1,7 procent i februari. Men även om Medlingsinstitutet i ett svep kan trolla bort boräntekostnaderna, är de dessvärre en realitet för stora delar av den arbetande befolkningen. Om inflationen inklusive räntan tas med i beräkningarna så ser vi att vi även i februari så fortsatte reallönerna ner med 0,3 procent. 

Vi kan därför konstatera att reallönesänkningen fortsätter.

Som om inte det vore nog så kommer också den nominella löneökningstakten att försämras, eftersom fackförbunden kommit överens om en sämre löneökningstakt för detta år än förra. Istället för fyra procents nominell löneökning så kan arbetarna se fram emot tre procent istället.

Så trots att Medlingsinstitutet försöker vrida till statistiken så förändras inte verkligheten – den offensiva kapitalistiska politiken som tvingat ned lönerna fortsätter oförminskat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.