Biljettpriserna når smärtgränsen – kollektivtrafik dyrare än bil

MILJÖ Politikernas värnande om miljön visar sig ännu en gång vara tomma ord och ingen handling. Både till ”höger” och ”vänster” säger de att de vill att människor ska resa kollektivt för att skona miljön från privatbilismens utsläpp – men samtidigt har priserna för kollektivtrafik under de senaste tio åren stigit mer än priset på bensin eller diesel.

 

Tar men med inflationen i beräkningen har bensinen faktiskt blivit billigare, men att åka buss har blivit dyrare – 42 procent dyrare överlag.

 

Ett exempel är region Gävleborg, där X-trafik har gjort de största procentuella prishöjningarna i landet. E 30-dagars periodbiljett för tätort har ökat med 23 procent eller från 546 kronor till 672 kronor, och länskortet har ökat med 20 procent – från 1470 kronor till 1764.

 

Såhär ser det ut på många håll i landet, och det är alltså inte underligt att människor väljer att ta bilen när det ser skralt ut i kassan. Billig och bra kollektivtrafik med täta turer och linjedragningar som gör det enkelt att resa borde vara en rättighet, men naturligtvis tänker regionpolitikerna mer på trafikbolagens profit än på miljön och invånarna,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.