Den genomsnittliga pensionsåldern ökar

INRIKES De senaste årens höjningar av pensionsåldern verkar få önskat resultat. Det är nämligen så att fler och fler tar ut sin pension senare och bara sedan 2022 har genomsnittsåldern för när man går i pension ökat med över ett år.

Sedan 2004 har den genomsnittliga pensionsåldern legat på mellan 64,6 och 65 år. 2022 låg den på 64,8 och året efter hade den ökat till hela 66 år. Detta på grund av de ökningar av pensionsåldern som genomförts de senaste åren. Det är framför allt tre höjningar, som alla trädde i kraft förra året, som påverkar pensionsåldern:

  • höjning av lägsta åldern för uttag av allmän inkomstgrundad pension från 62 år till 63 år,
  • höjning av åldern för när rätten till grundskydd infaller från 65 år till 66 år,
  • och höjning av LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) från 68 år till 69 år.

Sakta men säkert pressas pensionsåldern alltså uppåt och prognosen är att yngre generationer kommer att jobba ännu längre än idag. För de födda efter år 2000 räknar Pensionsmyndigheten med att man tidigast kommer att kunna gå i pension vid 67 års ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.