Antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar

INRIKES Arbetslösheten ökar, vilket märks genom att antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar. Jämfört med för ett år sedan är ungefär 20 000 fler svenskar arbetslösa. Sammanlagt är något över 350 000 svenskar inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

Under pandemin ökade arbetslösheten med något över två procent och sedan dess har den fallit tillbaka till tidigare nivåer på mellan sju och åtta procent. Just nu ligger den på omkring åtta procent. Det visar SCB:s arbetsmarknadsundersökningar. Arbetsförmedlingen redovisar dock en lägre siffra, 6,7 procent, vilket beror på att man här bara redovisar de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Därmed presenteras inte en komplett bild och arbetslösheten är högre än vad Arbetsförmedlingen låter påskina.

Man bedömer dock att arbetslösheten kommer att fortsätta öka under 2024, vilket innebär att den är på väg tillbaka till de toppnivåer den nådde under pandemin. 

En av de yrkesgrupper som den senaste tiden drabbats hårdast av arbetslösheten är byggnadsarbetarna – bara under årets första kvartal förlorade över 2 500 sina arbeten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.