Sagan om pressfriheten i EU

KRÖNIKA Den 2 april kom EU med ett uttalande där man uttryckte oro över den nya lagstiftningen i Israel som ger regeringen tillfälliga befogenheter att förbjuda utländska medier. Det första som stängdes av i Israel blev Qatars Al-Jazeera-nätverk, enligt Netanyahu. Al-Jazeera underminerar statens säkerhet enligt de 70 medlemmarna i Knesset som röstade igenom lagen.

EU har motsatt sig detta och hävdat att pressfriheten måste garanteras överallt, även i krigssammanhang, där journalisters och mediearbetares arbete är avgörande för att ge allmänheten korrekt och aktuell information. Det är rätt inställning, men när den framförs av EU väcker den en viss misstänksamhet.

Det som Israel gjorde mot en utländsk informationskanal, gjorde EU mot ryska medier. Låt oss komma ihåg vad som hände för två år sedan, efter den ryska invasionen av Ukraina. Information om kriget avsedd för Europas invånare måste följa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens doktrin: ”Ryska medier kommer inte längre att tillåtas sprida sitt innehåll i EU.”

Detta är nästan samma hållning som den israeliske premiärministern har intagit: ”Al Jazeera kommer inte längre att sändas från Israel”, skrev Netanyahu i ett inlägg till X efter att lagen godkänts i slutbehandlingen på måndagen. ”Jag har för avsikt att agera omedelbart i enlighet med den nya lagen för att stoppa kanalens verksamhet.”

Så vad Israel gjorde mot ett utländskt medium, gjorde EU mot ryska medier, och förbjöd Russia Today, RT och Sputnik. Von der Leyen kallade medierna för ”språkrör som aggressivt förstärker Rysslands president Vladimir Putins lögner och propaganda” och sa att ”vi får inte längre ge dem en plattform för att sprida dessa lögner”.

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, gjorde ett uttalande, han också, där han fördömde Israel för den kontroversiella lagen.

Det är uppenbart att de stridande parterna använder propaganda i varje krig, och naturligtvis gör även ryssarna det. Men den europeiska mediepolitiken hävdar alltså att alla ukrainska nyheter är sanna och inte kommer med någon lögn. Det europeiska beteendet är dessutom värre än Israels, eftersom ingen EU-medlemsstat, inte heller Sverige, befinner sig i ett krigstillstånd med Moskva. Och ändå agerar man som Israel gör.

Idag har EU också genom en särskild lag skapat särskilda digitala tjänster (DSA) för att kontrollera sociala medieplattformar, vilket tvingar Facebook, Twitter, YouTube och andra att anpassa det innehåll de lägger upp eller riskera böter.

Man kan även undra över de amerikanska invasionerna på olika håll i världen och alla de brott som ägde rum. Varför förbjöds inte amerikanska medier, som vid de aktuella tillfällena rapporterade händelserna på det sätt de ansåg lämpligt? Svaret är enkelt: därför att dessa ”rättfärdiga” krig också stöddes av EU.

Krig är hemskt, oavsett vem som deklarerar eller provocerar fram dem (Ryssland, USA, Frankrike, Tyskland, Turkiet, etc.), men nu när israelerna har bannlyst al Jazeera och européerna förbjudit de ryska medierna, var tog då pressfriheten vägen?

Kapitalismens friheter är kortvariga och tjänar kapitalets intresse. Allt annat är spel för galleriet. Man ska ifrågasätta deras sanning och deras nyhetsstorm, so bara gynnar kapitalisterna. Arbetarklassen måste se på det som händer runt om i världen från ett klassperspektiv. Vi stödjer folkens kamp för deras behov och inte regeringarna, fram till den slutliga arbetarsegern.

Ett skäl till att stödja SKP i EU-valet!

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.