Irans attack mot Israel – risk för eskalering?

UTRIKES Iran angrep Israel med drönare och robotar  under natten mot söndagen, och flera grannländer till Israel stängde sina luftrum. Det ska också ha förekommit attacker från grupper i Jemen, Libanon och Irak. USA hävdar att också Syrien deltog i luftanfall.

Irans angrepp sägs vara ett svar på en tidigare attack mot deras konsulat i Damaskus.

Israel ska ha stoppat 99 procent av de avfyrade missilerna med sitt eget luftvärn och stöd från USA, Storbritannien och Frankrike. Inga större skador av angreppet rapporteras.

”USA kommer att stå på det israeliska folkets sida och stötta deras försvar mot dessa hot från Iran”, säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, och flera länder, däribland Sverige, fördömer Irans angrepp. Också EU fördömer anfallet som ”oacceptabelt”, enligt unionens utrikeschef Josep Borrell. FN:s generalsekreterare António Guterres manar alla parter till ”maximal återhållsamhet”.

Olika analyser av vad som nu kommer att ske förs fram, men det är i nuläget oklart om Israel kommer att svara på attacken En risk för eskalering finns naturligtvis, även om Iran har sagt att saken nu är utagerad för deras del – så länge Israel inte svarar med en motattack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.